Nyheder
Projekter
Tegnestuen

Mindesmærke - Riga

Konkurrenceforslag til et monument for ofre under den soviettiske besættelse af Letland, i samarbejde med Bjørn Nørgaard.

Monumentet er placeret i det sydlige hjørne af Latvian Rifleman Square i Riga. Monumentet placeres så det netop bryder husfacadens række mod floden Daugava.

set-fra-teknisk-universitet

Monumentet er udformet som en spiralsnoet tårnkonstruktion. Det bærende princip er en 25 meter høj stålkonstruktion bygget op over trekanter, der igen underdeles i mindre trekanter. Tårnets facade består af 75 % glas i forskellige farvenuancer, 25 % af felterne består af metal, granit, keramik.

inde-set-nedfra-op

Tårnet danner indvendigt et stort sammenhængende rum. Fra grundplanets centrum rejser sig en konisk søjle på skrå op gennem rummet, søjlen tænkes udført i granit, i søjlens overflade fortælles Letlands historie i tekster og billeder. Omkring søjlen snor sig en rampe hele vejen op gennem rummet, som øverst ender i en udvendig platform i 22 meters højde.

inde

Rampe og søjle starter 3 m under pladsen, således at der langs tårnets periferi er en rampe der fører ned til tårnets grundplan, hvor rampen op til toppen begynder.

Tårnets højde er nøje afstemt til 25 meter i forhold til de omkring liggende bygninger med gesimshøjder på ca 18 meter. Fra udsigtplatformen vil man kunne se ud over Riga og Letlands fremtid.

Nat-i-snevejr

 
logo